Zeytin Hasadı Nasıl Yapılmalı | enbahce.com

04-02-2020 10:47
Zeytin Hasadı Nasıl Yapılmalı | enbahce.com

 ZEYTİN HASADI NASIL YAPILMALI

Bu yazımız; sizlere zeytin hasat dönemleri,zeytin hasadında dikkat edilmesi gerekenler ve zeytin hasat makineleri,zeytin silkeleme makineleri hakkında bilgi vermektedir.

Özellikle en çok merak edilen sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

  • Zeytin hasat makinesi kullanımı?
  • Zeytin hasat makinesi yorumları ?
  •  En iyi Zeytin hasat makinaları ?
  • Zeytin hasat makinası fiyatları ?

Bu sorular zeytin hasat makineleri ilgili en çok sorulan sorular.

zeytin-hasadı-kadıoğlu

ZEYTİN HASAT DÖNEMİ 

Zeytin tarih boyunca Akdeniz çevresindeki ülkelerde insanlık için dostluk ve barışın simgesi olarak bilinmesinin yanı insan sağlığı ve beslenmesindeki önemi geçmişten günümüze bilinmektedir.Farklı tatlarda ve renklerde meyvesi meyvesinin çıkan taze olarak tüketilebilen yağı,efsaneleri,uzun ömürlü ve diğer özellikleriyle zeytin ağacı şüphesiz insana göre '' Ölümsüz Ağaç''tır. Türkiye'de verilere göre,yılda yaklaşık 660.000 hasat alanda 486.058 tonu sofralık ,891.393 tonu yağlık olmak üzere toplam 1.377.451 ton zeytin üretilmektedir. 

 

Zeytin hasat dönemi ülkemizde yöresel özelliklere göre Temmuz ayında başlamakta,ocak ayı sonuna kadar devam etmektedir. Zeytin olgunlaşması,25 haftalık bir hücre büyümesi periyodunundan sonra başlamaktadır.Bu zamanda meyve alabileceği son büyüklüğe ulaşarak yeşil yüzey rengini korumaktadır. Zeytin meyvesi ve çekirdeğinin ağırlığı çeşidi,yetiştirme koşullarına, olgunluğa ve bakım işlerine bağlı olarak değişmektedir

ZEYTİN HASADINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Zeytin hasadını bölgelere göre ayırmak gerekmektedir. Ege bölgesi Akdeniz bölgesi koşullarında Temmuz ayından itibaren başladığı, Ağustos’ta yükselmeye devam ettiği ve Kasım ayı ortasında ise en yüksek seviyede hasat yapılması uygundur. Güneydoğu bölgesi için eylül ayı birinci dönem hasat ile başlayıp kasım son dönem hasat zamanı ile sona ermektedir.
  • Ağaç özelliğine göre zeytin hasat veya zeytin silkeleme makinesi kullanılmalıdır.
  • Sofralık zeytinlerde kararması beklenir veya yeşil sofralık için eylül döneminde hasat gerçekleştirilir.
  • Domat adı verilen iri grup hemen hasat edilmelidir yoksa kurtçuklar tarafından lekenebilir.
  • Yağlık zeytin ise bitkiye bakıldığında belli olur ve kolayca anlayabiliriz uç kısmı mor olduğunda veya mora döndüğünde yağlık zeytin hasat zamanı gelmiş demektir.
  • Dal aralığı ve ağaç uzunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır.
zeytin-hasadı-nasıl-yapılmalı

ZEYTİN HASAT MAKİNESİ 

Zeytin hasat makinesi alırken öncelikle ağacınızın özelliğine göre seçmeniz gerekmektedir. Ağacınız dar aralığı belirledikten sonra yeni modeller üzerinden seçimizi yapmanız doğru olacaktır. İnsan kullanımına daha uygun hafif yapısı sayesinde dallara en az zarar veren ürün seçilmelidir.

Kullanım kolaylığı, en iyi fiyat ve en iyi yorumları alan zeytin hasat makineleri aşağıda yer almaktadır;Ürünlere ulaşmak için tıklayın 

Zanon  zeytin hasat makinesi 
Pellenc  zeytin hasat makinesi
Atrax  zeytin hasat makinesi
Antrac zeytin hasat makinesi
Brumi zeytin hasat makinesi
Minelli zeytin hasat makinesi 

Taraklı Zeytin Hasat Makineleri 

Taraklı zeytin hasat makineleri genellikle yüksek ağaçlarda ve sık dal aralığı bulunmayan ağaçlarda daha küçük ölçekli meyveye sahip ağaçlarda kullanılır.Genellikle Ege bölgesi, Gemlik, Ayvalık zeytin türleri için tercih edilmesi gereken zeytin hasat makinesidir.
zeytin-hasat-makinesi-taraklı
Taraklı zeytin hasat makinelerinin teleskobik yapıda olması sayesinde yoğun dal aralığı olan ağaçlarda meyve dökümünü hızlı ve pratik şekilde gerçekleştirir.Titreşimli yapısı ve yüksek dallar uzaya bilen yapısı sayesinde kolay kullanım sağlamakta.Ağaca göre ortalama bir ağacı 15 ile 45 dk arasında tek kişi ile hasat gerçekleştirme özelliği vardır.Bunun yanı sıra mahsule zarar vermediği için bir sonra ki hasatta mahsullerde daha verimli olduğu gözlenmiştir. 
Kancalı Zeytin Hasat Makineleri

Kancalı zeytin hasat makinesi diğer bir adıyla silkeleme makinesi yoğun dal aralığı bulunan ve iri meyveli ağaçlarda daha çok tercih edilir. Özellikle Akdeniz bölgesi, Sarıulak, Kilis yağlık zeytinlerinde kullanılır. Meyvenin iri olması dal aralarının daha sıkı olması sebebiyle silkeleme yöntemi ile hasat gerçekleştirmek gerekmekte

zeytin-hasat-makinesi -kancalı

Silkeleme makineleri diğer zeytin hasat makinelerine göre daha küçük ölçekli yerler için uygundur ağaçların zirvelerinde kalan veya arada kalan zeytinleri silkeleme yöntemi ile düşürmek daha pratik bir yöntemdir ergonomik yapıları vardır. Kullanımları kolaydır ağacın gövdesine veya kalın dala kemeri ile bağlandıktan sonra kullanım sağlana bilir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.