İlaçlama Makinesi Kullanım Sonu Bakımı

10-11-2017 15:19
İlaçlama Makinesi Kullanım Sonu Bakımı
 
İLAÇLAMA MAKİNESİNİN KULLANIM SONU BAKIMI
 
İlaçlama makinanız bu sezon çok sıkı çalıştı ve kışın depoya kaldırılmadan önce bakımlarının yapılması önümüzde sezona hazırlanması için sizlere yardımcı olacak bilgiler vermeye çalışacağız. Kışın en çok karşılaştığımız, bize zaman ve para kaybettiren, ilaçlama makinamız üzerinde bulunan pompamıza zarar veren sıcaklığın düşmesiyle meydana gelen don zararıdır. Sıcaklığın düşmesiyle beraber pompa içerisinde bulunan su buzlanmaya neden olmakta ve ilaçlama makinemiz üzerindeki pompanın parçalarına zarar vermektedir. İlaçlama sezonu geldiği ve ilaçlama pompasına ihtiyaç duyduğumuzda bize çok daha pahalıya mal olmaktadır. Zamanında yapılmayan hastalık veya zararlı mücadelesi ürün kaybına ya da ürünün kalitesine etki etmekte ve pazar değeri düşmektedir. Bu yüzden ilaçlama makinalarımızı depoya kaldırmadan önce kışa hazırlamamız çok önemlidir.
 
 
Öncelikle ilaçlama makinası üzerinde bulunan pompanın dış temizliğini yapmalıyız. Herhangi bir sızıntı ya da kaçak oluğunu ilaçlama makinamızı çalıştırıp pompaya önce alçak basınç daha sonra yüksek basınçla test etmeliyiz. Ek yerlerinde bulunan herhangi bir sızıntı ya da kaçağın tamir ya da parça değişikliğini yapmalıyız. Ayrıca ilaçlama makinamız üzerinde bulunan pompamızın depoyla bağlantısını sağlayan plastik ek parçalar, basınç hortumları, emiş hortumları ve geri dönüş hortumlarının kullanım ömrü dolmuşsa değişikliğini yapmalıyız. İlaçlama makinamız traktör arkası, sırt tipi, benzin motorlu veya elektrik motorlu olabilir. Özellikle ilaçlama pompası ve eğer benzin yada elektrik motorlu ise bunların üzerlerini kapatmalıyız, böylece kuşlar, böcekler yada diğer zararlıların ilaçlama makinamıza zarar vermesinin önüne geçmiş oluruz. Ayrıca bu ilaçlama makinemizin toz toprak gibi diğer dış etkenlere karşı muhafazasını da sağlayacaktır.

İlaçlama makinamız üzerinde bulunan çeşitli hacimlerdeki genellikle PE ya da polyester depoların ilaç kalıntılarına karşı temizliğini mutlaka yapmalıyız. Bunun için en pratik ve genellikle kullanılan yöntem depoyu yeri miktarda temiz suyla doldurup makinamızı çalıştırarak, eğer varsa depo içi ilaç karıştırıcıyı da açarak, ilaçlama makinamızın deposunun ve ilaçlama makinamızın üzerinde bulunan pompanın temizliğini sağlayabiliriz.


Benzin motorlu ilaçlama makinalarımızda, depolama öncesi mutlaka benzin deposunun boşaltılması ve karbiratörde benzin bırakılmaması tavsiye edilir. Ayrıca son kullanımda bazı benzin katkı maddeleri kullanarak karbiratör temizliğini de yapabilirsiniz. Üretici firmanın vermiş olduğu kullanma klavuzlarında benzin kullanımı ve yağ değişimiyle ilgili mutlaka daha detaylı bilgiler verilmektedir.


İlaçlama makinemizin temizliğini, bakımını ve aşınmaz parçaların değişimini sağladıktan sonra, ilaçlama makinamızın düşük derecelerde dondan dolayı pompa üzerindeki parçaların zara görmemesi için yeteri miktarda antifriz kullanarak pompayı daha don zararına karşı güvenli hala getirebiliriz.

Depolamayı kapalı bir alanda kuru ve nemden uzak bir ortamda yapmamız paslanma, küflenme ya da benzeri hasarların oluşmasını önleyecektir. Uygun bir örtü ile de ilaçlama makinamızın üzerini kapatırsak yukarda bahsettiğimiz gibi dış etkenlerinde ilaçlama makinemizin deposuna ve pompasına gelebilecek zararların önüne geçmiş oluruz.

 

Vermiş olduğumuz bilgilerin sizlere sadece tavsiye amaçlı olup yararlı olacağını düşünüyoruz. Lütfen ilaçlama makinanızla beraber size verilmiş olan kullanma klavuzunuda gözden geçiriniz.

 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.